Meteen naar de inhoud

Harde Hars en Warme Hars: Ontdek Het Verschil

 • door

Als je je bij een harssalon laat harsen dan kan de harssalon kiezen uit twee verschillende soorten hars. De twee soorten hars* zijn:

 • Harde hars ook wel filmhars genoemd. Het wordt filmhars genoemd omdat je de hars als een dunne, over het algemeen, transparante strook kan leggen (net als een filmstrook).
 • Zachte hars ook wel warme hars genoemd

Hieronder de verschillen en toepassingsgebieden van harde hars ten opzichte van zachte hars:

Harde hars (Ook: Filmhars / Hardwax/ Hotwax / Coldwax)

 1. Harde hars wordt na het aanbrengen hard en wordt verwijderd met de vingers (zonder strip).
 2. Harde hars wordt gebruikt op kleine gebieden van het lichaam zoals: gezicht, oksels, schaamgebied, vingers en tenen, en is dus vooral geschikt voor de Brazilian Wax.
 3. Het tempo van het werken met harde hars ligt lager dan bij het gebruik van zachte hars.

Zachte Hars (Ook: Warme hars / Warmwax / Softwax)

 1. Zachte hars blijft na het aanbrengen zacht en wordt verwijderd met strips.
 2. Zachte hars wordt gebruikt voor de grotere lichaamsdelen, zoals rug, benen, armen, borst***.
 3. Het tempo van het werken met zachte hars ligt hoger dan bij het gebruik van harde hars.

Nog meer toepassingsgebieden en eigenschappen harde hars:

 1. Harde hars wordt gebruikt voor de gevoeligere lichaamsdelen zoals schaamgebied, oksels en gelaat **.
 2. Harde hars is minder pijnlijk bij het verwijderen dan zachte hars doordat het alleen hecht aan het haar en niet aan de huid.

Hieronder een voorbeeld van het gebruik van harde hars:


Ontwikkeling Filmhars (Harde hars)

De filmhars die ik in mijn praktijk gebruik is een doorontwikkeld product ten opzichte van de (oude) azuleenhars die men vroeger gebruikte (en soms nog steeds gebruikt) op de schoonheidsopleiding. Aan de filmhars zijn plasticiden toegevoegd zodat de hars flexibeler is. Daardoor breekt de hars niet af bij het verwijderen. De oude azuleenhars breekt vaak en sneller af.

Voordelen gebruik Filmhars t.o.v. (oude) azuleenhars voor de harsspecialiste:

 • Resultaat verbetert: filmhars kun je langer op de huid laten liggen en met 1 beweging verwijderen.
 • Klantbeleving verbetert: doordat je de filmhars in 1 beweging verwijdert hoeft de klant minder pijn te ondergaan.
 • Snelheid neemt toe: minder handeling is dus meer snelheid

De keuze of een harsspecialiste gebruik maakt van harde hars (filmhars) of zachte hars heeft met factoren te maken zoals: kennis van het materiaal en doelmatigheid, gewenning, afstemming met type huid, met type haar en daarbij te gebruiken harssoort.

De klant beslist mee
Maar niet alleen de harsspecialiste bepaalt of op de klant met harde hars of met zachte hars gewerkt wordt. Ik merk in de praktijk dat vooral bij de brazilian wax de klant er voor kiest om niet met de harde hars (filmhars) maar met zachte hars geholpen te worden. Andersom kan er de voorkeur aan gegeven worden om bij de brazilian wax volledig met harde hars (filmhars) geholpen te worden door de klant. Als de situatie en de klant het toelaat werk ik op een bepaalt gebied (schaamheuvel) met zachte hars en daarna met harde hars voor de gebieden waarde praktisch is, zoals de balzak (bij mannen).

Je merkt je kunt bij mij veel kanten op qua harsen, en dat allemaal voor het beste resultaat met de minste pijnervaring in de snelste tijd.

Waar gaat jouw voorkeur uit bij het gebruik van een harsproduct door uw harsspecialiste?

Ik kijk uit naar jouw reactie.

Groetjes,

Angela

* Hier wordt dus ontharen met suikerhars buiten beschouwing gelaten. Technisch gezien is suikerhars niet gebaseerd op hars. De harsen waar wij over praten zijn gebaseerd op het belangrijkste bestanddeel van het product namelijk Rosin. Rosin is een specifiek type Resin dat vaak wordt onttrokken aan bomen van de dennenfamilie. Suikerhars is in feite een pasta (van suiker).
* *In bepaalde delen van de wereld (zoals Frankrijk, Arabischtalige gebieden) wordt bij het ontharen van het gehele lichaam harde hars gebruikt.
*** Zachte hars wordt in de praktijk ook gebruikt voor de gevoeligere lichaamsdelen. Als een klant er voor kiest snel voor de gevoeligere gebieden behandeld te worden dan zal voor deze methode gekozen kunnen worden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.