Meteen naar de inhoud

Schaamlipcorrectie / Vaginacorrectie: Noodzaak, Mode Of Illusie?

Leer Meer over een vaginacorrectieVandaag zapte ik per ongeluk in het programma Beperkt Houdbaar op de VPRO.

Ik was daarna zo verbaasd over wat ik zag dat ik maar bleef kijken: het programma behandelde o.a. Schaamlipcorrectie (Vaginacorrectie)  en het beeld dat jonge vrouwen hebben over het perfecte lichaam met als belangrijk onderdeel natuurlijk de Vagina.
Ik heb al eerder over het programma gehoord, maar om ook echt te zien waar het nu over ging was nogal schokkend moet ik zeggen. Wat later heb ik via programma gemist het eerste gedeelte van de uitzending bekeken en toen was ik helemaal in shock.

Het programma behandelt grotendeels hoe vrouwen zichzelf waarderen en zij naar schoonheid kijken. Maar ook hoe het negatieve zelfbeeld van vrouwen gevoed wordt door soms een simpele druk op de knop achter de computer.

Schaamlipcorrectie (Vaginacorrectie)

Het eerste waar ik over viel was natuurlijk het verhaal van de Schaamlipcorrectie (Vaginacorrectie).

Waar gaat het over?

Schijnbaar vergelijken steeds meer vrouwen, jonge meisjes maar ook sommige mannen de gephotoshopte Schaamlippen van een pornoster op een foto met hun eigen vagina en komen dan tot de conclusie dat zij zelf niet normaal zijn.

Om ‘normaal’ te worden is er een vaginale correctie nodig die meestal de schaamlippen (grote en/of kleine) inkort (lees afsnijdt of af-lasert) oftewel een Schaamlipcorrectie, tot er vrijwel niets meer zichtbaar is behalve een soort streepje zonder zichtbare kleine schaamlippen….

Voor en Na foto’s

De plastische chirurg in het programma was ook  ‘heel vriendelijk’ om een aantal voor- en na foto’s te laten zien.

De na-foto’s leken in mijn ogen soort van buitenaardse stukjes huid… en dit was het beeld van de perfecte vagina. De voor-foto’s waren voorbeelden van vagina’s zoals ik ze ook in t mijn eigen praktijk tegenkom. Niets mis mee.

Onzeker

Begrijp me niet verkeerd, ik weet dat er heel veel vrouwen zijn die heel onzeker zijn over hun lichaam en ook heel erg onzeker zijn over hun schaamgebied.

En ik zie in mijn beroep heel veel vrouwen en heel veel soorten vagina’s en schaamlippen. Ik krijg dan ook heel vaak de vraag, aarzelend en voorzichtig, ‘en zie ik er een beetje normaal uit daar?…’

Nooit zal ik antwoorden ‘nee, jij moet echt een operatie hebben’. Echt niet, weet je waarom niet?

Omdat elke vrouw in elke vorm mooi is en elke vagina een creatie op zichzelf is, helemaal natuurlijk, compleet met kleine en grote schaamlippen. Behalve een medische reden, en daarmee bedoel ik dat je bijvoorbeeld in het dagelijks leven lichamelijk ongemak ervaart van je lippen (bij het fietsen of iets dergelijks) is er geen enkele reden om in jezelf te laten snijden om de zogenaamde perfecte vagina te verkrijgen.

Het wordt er namelijk ook niet altijd mooier of beter op. En je kunt een groot deel van je gevoel in je lippen verliezen waardoor de hele reden waarom je schaamlippen hebt, volledig teniet gedaan wordt.

A Medical Condition

Wat mij eigenlijk nog meer schokte in de uitzending, was de reactie van de moeder van het 15-jarige meisje die een schaamlipcorrectie wilde hebben.

Het meisje van 15 kon de woorden amper goed uitspreken, hakkelend en stotterend kwam er zo’n beetje uit dat ze de kleine lippen aangepast wilde hebben.

De programma-maakster vroeg aan de moeder wat haar mening was en zij vertelde doodleuk dat het haar verbaasde dat de verzekering de ingreep niet wilde vergoeden omdat het geen medische aandoening was in de ogen van de verzekering.

Zij vond het namelijk wel ‘a medical condition’ waar je een vergoeding voor moest krijgen, en dat ze zelf niet naar de vagina van haar dochter had gekeken maar als haar dochter een probleem had met de vormen dan moesten ze maar naar de arts gaan om te zien of ze een ‘candidate’ voor de operatie zou zijn.

Allemaal vragen gingen toen door mij heen:

 • Wat denk je dat de plastische chirurg (met een maandinkomen van $ 350.000,-) zal zeggen??
 • Waarom heeft deze moeder haar dochter er niet van kunnen overtuigen dat haar schaamlippen volkomen normaal zijn??
 • Waarom gaan ze samen zo kalmpjes de operatiekamer in om haar dochter te laten opereren op een lichaamsdeel wat nog zoveel zal doorstaan?
 • Wat gaat er gebeuren als ze een keer zwanger wordt en ze gaat op de natuurlijke manier bevallen?
 • Scheuren haar kleine lippen dan helemaal open?
 • Hoe zit het daar dan mee?
 • Worden ze na de bevalling weer terug-geshaped naar hoe ze waren na de 1e operatie?

Mijn Dochter

Ik moest ook heel erg denken aan mijn eigen dochter. Ze is nu 4 jaar, op een dag is ze 15 of 16 jaar oud en nu al ziet ze wat ‘normaal’ geacht wordt in schoonheid.

Jackie Magazine

De programma-maakster ging ook langs de eindredacteur van het tijdschrift Jackie. Daar lieten ze o.a. zien hoe snel je een taille creëert bij een model (met maatje niets) door op een klein knopje te klikken.

De programma-maakster vroeg aan de eindredactrice wat zij ervan vond dat de foto’s in o.a. haar magazine bijdroegen aan het beeld dat vrouwen krijgen over wat normaal is en wat zij zouden moeten nastreven. En dat vrouwen er niet blijer op worden zo, met hunzelf.

Beetje Dom? En Onzeker?

Ik kon bijna niet geloven wat ze antwoordde: vrouwen die denken dat dit perfectie is en niet zien dat dit een stukje kunst is en niet echt, die zijn een ‘beetje’ dom en/of erg onzeker.

Dus al die vrouwen die die bladen kopen en eigenlijk automatisch kijken naar hoe glad de huidjes zijn en hoe rimpelloos en blozend de wangen zijn en ook hoe slank die neppe tailles zijn waardoor we nog sneller willen dieten en sporten, zijn eigenlijk allemaal dom en/of erg onzeker?

Mijn dochter groeit ook zo op, met het beeld wat normaal is in de ogen van de media en reclame, en wat als zij mij later komt vragen om een operatie… wat moet ik haar antwoorden? Ik heb erg lang wakker gelegen om dit te kunnen verwerken, ik ben er nog steeds niet over uit.

Open Eind: Nog Meer Vragen

 • Waarom is het zo onmogelijk om gelukkig te zijn met normale lichaamsverhoudingen? Met een normale vagina met kleine en grote schaamlippen?
 • En waarom kan niet elke vrouw een eigen vorm hebben met een eigen charme?
 • Waarom moeten we allemaal hetzelfde hebben?
 • En wie bepaalt wat normaal is?: De plastische chirurgen? Moeders? Vriendinnen? Tijdschriften en media? Onze mannen?
 • Moet je als vrouw je lijf aanpassen naar het beeld dat een man heeft van wat ‘normaal’ is?

Een hoop vragen die door mij heen gaan, en zoals je merkt raakt mij dit erg.

Wat is jouw kijk op dit verhaal en fenomeen? Hoe voel jij je hierbij?

Laat hieronder een reactie achter.

Groetjes,

Angela

8 reacties op “Schaamlipcorrectie / Vaginacorrectie: Noodzaak, Mode Of Illusie?”

 1. Ik was even aan het zoeken op google en kwam bij toeval op deze site terecht. Ben er eerlijk in dat ik als vrouw het wel mooier vind om wat kleinere schaamlippen te hebben. Ook als ik op internet kijk lees ik dat veel mannen het mooier vinden, en dat ze grote schaamlippen rosbief enz noemen, en dat ze het lelijk vinden. Ik heb nog nooit seks gehad en wil dat op deze manier ook niet, omdat ik me schaam. Denk er vaak aan om naar de plastisch chirurg te gaan en er wat aan te laten doen, ik heb het er geld wel voor maar ik ben bang dat het mislukt en het er helemaal niet meer uit ziet. Ook op internet zie ik vaak dat het bij die vrouwen er mooier uitziet, ook al weet ik dat hun er ook wat aan hebben laten doen, dan denk ik vaak.. ‘ Ja zo kan ik het ook krijgen’ dat geeft mij het gevoel dat ik het alsnog door moet zetten, ook om de reactie’s van mannen die het mooi vinden. Ik ben altijd bang dat als ik een man leer kennen, hij erop zou afknappen of dat hij het tegen iedereen gaat zeggen hoe ik er van onder uit zie. Ben bang dat ik altijd vrijgezel blijf als ik me niet laat opereren.. ik wil altijd alles perfect hebben en dat is gewoon niet zo..

  1. Hoi Anna,

   Dank je voor je bericht. Ik begrijp je gedachten en gevoelens over een eventuele corrigerende operatie. Persoonlijk vind ik dat je een operatie of elke andere actie aan je lijf die pijn doet, echt moet doen voor jezelf. Niet voor een man of voor een bepaalde reactie van een ander persoon. Het is jouw lijf en als jij je niet prettig voelt of zelfs schaamt, tja, tegenwoordig heb je de mogelijkheden om er iets aan te (laten) doen. Wat ik je als advies zou kunnen geven, is om je in ieder geval goed te laten informeren. Ga bij een aantal verschillende artsen langs, als je je echt wilt laten opereren, en in plaats van direct naar een plastische chirurg te gaan, misschien is het handig om eerst langs een huisarts te gaan om ‘objectieve’ mening te krijgen. Ik hoop dat je je binnenkort toch wat prettiger voelt in je lijf en dat alles zo perfect is als jij wilt hebben.

   groetjes,

   Angela

 2. Hoi Angela,

  Ik denk dat je niet bang hoeft te zijn dat je dochter later bij je komt met de wens tot een schaamlipcorrectie. Ik denk dat je in je opvoeding heel wat mogelijkheden hebt om goed met haar te communiceren over o.a. haar zelfbeeld. Zij is nog maar 4 jaar, zeg je, Nou, dan ligt er voor jullie nog een wereld open. Ik hoop dat jullie dochter zich ontwikkelt tot een fijne, zelfbewuste meid die de goede keuzes voor zichzelf gaat maken. En waarop moeder Angela trots kan zijn. Heb vertrouwen!
  Natuurlijk ben ik het helemaal met je eens en ben erg tegen schaamlipcorrecties die jonge vrouwen worden opgedrongen.

  Groeten van Marian Droste

  1. Hoi Marian,

   Dank je voor je bericht. Je hebt gelijk, een groot deel van eigenwaarde en zelfvertrouwen komt natuurlijk uit je eigen omgeving en hoe je opgroeit. En op dat stukje hebben wij wel invloed. Ik ga me daar maar op concentreren dan!

   groetjes,

   Angela

 3. Ook hier is de commercie bij gebaat. Tijdschriften, cosmetische artikelen, plastische chirurgen ze varen er allemaal wel bij. En ten koste van het geluk van onze meiden. Leer je dochter van jongs af aan dat alles wat je ziet in tijdschriften en op tv extra mooi en glamourous wordt afgebeeld en dit alles dient voor de verkoop van producten. Ze willen dat je je gaat vergelijken en dat je tot de eindconclusie komt dat je “ondermaats bent”. Leer ze zo snel mogelijik dat dit reclame heet en dat reclame uittingen je gevoel van tevreden ondermijnt. We mogen zijn wie we zijn, iedereen is uniek en op zijn of haar manier prachtig. DIt is wat we onze kinderen horen te leren ze hebben het al moeilijk genoeg in deze maatschappij.

  1. Hoi Lidia,

   Dank je voor je reactie. Dat is waar, tijdschriften en reclame is erg misleidend, maar ook wij als volwassen vrouwen vallen er ook voor toch? Het blijft gevaarlijk en het blijft heel erg opletten. We doen ons best hè?! En inderdaad, iedereen is uniek en mooi op zijn/haar eigen manier.

   groetjes,

   Angela

 4. Hoi Angela,

  Ben het volledig met je eens! Al ben ik een man, maar zou desondanks geen eisen stellen aan een vrouw! Wat voor persoon ben je als je de rechten van een vrouw schaadt omdat ze niet aan jouw schoonheidsideaal voldoet die wordt gecreëerd door de mode/porno industrie ! Waanzin toch! Hierdoor zijn ook al wat mannen richting cosmetische chirurgie gegaan! De cosmetische chirurgen maken misbruik van de schaamte die mensen met zich meedragen omdat ze hierin onzeker zijn. De vraag blijft dus of je er zelfverzekerder van wordt. Indien het medisch verantwoord is door klachten / ongelukken etc, dan heeft het een andere lading. Zoals mijn moeder altijd zegt, mooi zijn komt van binnen uit! Gr. Frans

  1. Hoi Frans,

   Dank je voor je reactie!! Fijn te horen dat mannen ook op dezelfde golflengte zitten qua gedachte als ik. Het is inderdaad waar, ik denk niet dat zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen verkocht worden bij de plastisch chirurg. Je moeder heeft groot gelijk!

   groetjes,

   Angela

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.