Meteen naar de inhoud

Schaamhaar Verwijderen in de 15e Eeuw

  • door

Vorige maand is mijn oudste zoon 10 jaar geworden, zoals altijd hoort een hele rits aan feesten bij: trakteren op school, trakteren op de BSO, familiefeest en natuurlijk ook een kinderfeest. Een hoop gefeest dus!

Mijn oudste 2 kinderen zijn de laatste maanden helemaal gebiologeerd door zgn. Nerf-guns, plastic geweren en pistolen die schuimrubberen pijltjes afschieten (helemaal niet pedagogisch en ik ben het er ook helemaal niet mee eens maar ze kopen ze met hun eigen geld en vaak ook nog eens op momenten waar ik niet bij ben!).

Nu had mijn oudste zoon bedacht dat het echt cool zou zijn om een grote nerf-oorlog na te spelen met zo’n 20 tot 30 kinderen die ook een nerf-gun hebben bij ons in huis of op de zaak. Dat ging natuurlijk niet gebeuren! Het zat wel in mijn hoofd dus toen een klant van mij een tip gaf over het legermuseum in Delft, vond ik dit een prima tussenoplossing waarbij iedereen tevreden werd gesteld.

Het Legermuseum heeft verschillende educatieve maar leuke mogelijkheden voor kinderfeestjes in twee leeftijdsgroepen. Voor de groep van 8 t/m 12 jaar was er een begeleide toer door het museum met allerlei wetenswaardigheden, een code om te kraken, een stormbaan en het ontmantelen van een bom. Daarnaast ook heerlijke taart, drinken en een cadeautje voor de jarige. De ouders en begeleiders mochten ook meelopen.

Uiteraard heb ik een hoop geleerd over wapens, ik ben nog wel in shock als je beseft dat alles wat er daar in het museum aanwezig is, specifiek gemaakt is om iemand anders te doden en dit is nog maar 30% van het totale materiaal dat ze hebben om te laten zien.

In een van de zalen is een volledig assortiment aan verschillende soorten pistolen en geweren te zien. Prachtige stukken die zo uit een Wild Western film zouden kunnen komen, maar ook hele kleine pistooltjes waarvan werd gedacht dat deze voor kinderen waren maar ook zomaar een geheim wapen voor verborgen plekjes konden zijn.

In een van de vitrines was een display van verschillende buskruithouders of hoorns te zien, deze werden gebruikt rond 1450 n Chr toen er nog geen kogels waren. De schutters droegen het buskruit met zich mee in speciale houders. Sommige van deze houders waren heel eenvoudig (denk type Cowboy film met zo’n saaie uitrusting) en sommige waren helemaal bewerkt met graveerwerk of gemaakt uit schildpadden schild.

Ik stond hier dus op mijn gemakje het hele verhaal te lezen over de houders tot ik in het verhaal de zin lees: ‘extra opvallend is de houder waarop een erotisch tafereel afgebeeld is van een vrouw die haar schaamhaar knipt’. Ik heb deze zin echt twee tot drie keer staan lezen of ik het echt goed had gelezen en of ik het me niet gewoon verbeeld had (talk about work-minded!) maar het stond er toch echt. Ik heb weer alle houders bestudeerd en inderdaad, een zilverkleurige buskruitkouder met een graveerwerk dat een tafereel voorstelt van een naakte vrouw aan het water die uitgebreid haar schaamhaar aan het trimmen was.

Dus zelfs in de 15e eeuw was ontharen en het verwijderen van schaamhaar al een hot topic! We zijn dus helemaal niet modern met onze Brazilian Waxing.

Later in de auto terug bedacht ik me dat het waarschijnlijk een man was die met deze buskruithouder rond gelopen heeft. Waarom zou hij dat gedaan hebben? Wie zou er opdracht gegeven hebben om een dergelijke gravering te laten maken en waarom deze afbeelding? Je fantasie kan dan zomaar een loopje met je gaan nemen.

Zo zie je maar waar een bezoekje aan het Legermuseum allemaal al niet goed voor is!

Groetjes,

Angela
Jouw Harsspecialiste

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.