Brazilian Wax Leidt Tot Schimmelinfectie! Ja of Nee?

Brazilian Wax Veroorzaakt Schimmelinfectie? Of Niet?

Schimmelinfectie door Brazilian Wax?

Ik krijg in de praktijk veel vragen over sommige aandoeningen en infecties die mensen denken te krijgen van een Brazilian Wax. Wat ik nog niet eerder had gehoord, was de vraag (of eigenlijk het sterk aangenomen idee) of het laten doen van een Brazilian Wax kan leiden tot een schimmelinfectie.

Goeie vraag toch?

Nu ben ik geen wandelend medisch encyclopedie dus ik ben e.e.a. gaan uitzoeken op het internet.

Allereerst: Wat is een schimmelinfectie?

De medische term is Candida Albicans, oftewel Candida. Dit is een gist die zich met name in de darmen bevindt, maar ook bijvoorbeeld in de mond en de vagina.

Zolang de gist zich in de darmen bevindt, is deze onder controle door het milieu van de darmflora. Gebeurt er echter iets met het darmflora waardoor deze uit balans raakt, dan kan de gist zich ontwikkelen tot schimmelvorm en zich via het bloed verplaatsen door het lichaam en zo weer op allerlei andere plaatsen in het lichaam terecht komen.

Hoe kan het dat de balans in de darmflora verandert waardoor een gist kan uitgroeien tot een vervelende schimmelvorm?

De balans verdwijnt met name wanneer de goede bacteriën in de darmflora vernietigd worden. Dit kan door o.a.:

 • Langdurige stress situaties
 • Langdurig antibiotica gebruik
 • Slecht dieet met veel verzadigde vetzuren, geraffineerde suikers, alcohol, fast food eten en kant- en klaar maaltijden
 • Langdurig gebruik van de pil
 • Langdurig gebruik van cortisonpreparaten
 • Nog meer ander medicijngebruiken

Deze lijst is dus niet uitputtend, er zijn nog meer oorzaken maar dit zijn wel de voornaamste.

Ontstaan Vaginale Schimmelinfectie

De vaginale schimmelinfectie kan behalve door bovenstaande oorzaken ook ontstaan door bijvoorbeeld het wassen van de vagina met zeep of door een verhoogd oestrogeen in de hormoonspiegel (door zwangerschap of door het gebruik van de pil bijvoorbeeld).

Is seks een oorzaak van schimmelinfectie?

Seks is over het algemeen NIET een oorzaak voor schimmelinfectie, maar het kan wel zo zijn dat tijdens seks de vaginawanden niet vochtig genoeg zijn en er kleine beschadigingen ontstaan.

Ook kunnen er bacteriën van de anus in de vagina terechtkomen (Ik weet het, niet smakelijk 🙁 om over te praten, maar hoe duidelijker hoe beter je begrijpt wat er aan de hand kan zijn!) en zo alsnog een schimmelinfectie veroorzaken.

Hoe Herken Je Een Schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie heeft niet altijd klachten, soms kunnen de klachten ook helemaal vanzelf overgaan.

Je kunt een vaginale schimmelinfectie herkennen aan:

 • Jeuk, soms ook op de schaamlippen
 • Witte, niet sterk ruikende, soms brokkelende afscheiding
 • Rood, gezwollen, pijnlijk slijmvlies van de vagina
 • Branderig, pijnlijk gevoel bij het plassen of vrijen

Wat Kun Je Zelf Doen Om De Kans Op Schimmelinfectie Te Verkleinen?

 • Was je vagina allereerst niet met zeep, spoel ook niet inwendig. Eventueel kun je een zeepvrije wasemulsie gebruiken, maar doe dit ook niet te vaak
 • Schimmel leeft en groeit op suikers, vermijd dus een suikerrijk, vol verzadigde vetten, dieet. Eet gewoon gezond!
 • Draag geen synthetische, strakke slips of broeken
 • Gebruik liever geen inlegkruisjes of vervang deze vaak (minimaal 1x per dag, liever 2x per dag)
 • Als je al een schimmelinfectie hebt, gebruik dan geen tampons
 • Als je pijn hebt bij het vrijen, stel dit dan uit of gebruik een glijmiddel

Als al deze voorzorgsmaatregelen toch niet geholpen hebben, kun je natuurlijk altijd nog naar de huisarts gaan.

Schimmelinfectie Door Een Brazilian Wax??

Terug naar mijn hoofdonderwerp: een schimmelinfectie door een Brazilian Wax??

Ik heb van alles gelezen en bestudeerd om een deze vraag te beantwoorden. En ergens kan ik me wel indenken dat er wellicht iemand een keer een schimmelinfectie heeft opgelopen door een Brazilian Wax.

Een Paar Grote Kanttekeningen:

 1. Ik kan me voorstellen dat, wanneer je in een salon terecht komt waar de hygiëne niet goed in acht worden genomen en men met 1 spatel alles harst, waarbij de spatel vanaf de anus bijvoorbeeld in de buurt van de vagina is geweest, dat er dan een vervuiling van het vaginale milieu kan optreden. Dit gebeurt niet in salons waar No Double Dipping wordt toegepast. Of waar met wegwerp-handschoenen aan gewerkt wordt….
 2. Ik hoor vaak dat de dames na de Brazilian Wax ervaren dat de vagina zelf wat warmer aanvoelt, soms ook iets vochtiger als normaal. Gecombineerd met synthetisch ondergoed of de strakke skinny jeans die ik vaak voorbij zie komen, kan het volgens mij wel zijn dat het na het harsen iets kan gaan broeien in de vagina wat weer voor extra problemen kan zorgen.

Dus? Waar Komt Die Vaginale Schimmelinfectie Dan Vandaan?

In alle gevallen die door mijn hoofd spoken zijn de oorzaken voor een vaginale schimmelinfectie gecombineerd met een Brazilian Wax, meer een ongelukkige samenloop van omstandigheden, dan een te verwachten resultaat na een Brazilian Wax.

Nee, je hebt niet meer kans op een vaginale schimmelinfectie na een Brazilian Wax dan door te plassen op een openbaar toilet.

Mocht je zelf meer willen lezen over schimmelinfectie, zie dan ook:

En jij? Heb jij wel eens gehoord van een vaginale schimmelinfectie door een Brazilian Wax?

Laat het mij hieronder weten.

Groetjes,

Angela

7 reacties op “Brazilian Wax Leidt Tot Schimmelinfectie! Ja of Nee?”

 1. Beste,

  Vorig week was mijn 4e keer dat ik ben gaan waxen. Professionele salon. Maar vanaf na mijn 2e keer heb ik die schimmel infectie waar mijn schaamlippen zeer jeuken. Kan soms helemaal niet rustig zitten. Vorig week begon het dezelfde avond dat me schaamlippen begonnen te irriteren. Gaat dit wel over? Of blijft het terug komen telkens als ik wax?

  1. Hoi Nora,

   Dat klinkt niet goed, ik denk alleen niet dat het een schimmelinfectie is, dat zou een beetje raar zijn. Als je iedere keer na het harsen last hebt van jeuk, dan zou het kunnen zijn dat je misschien allergisch bent voor een ingredient van de hars of van het naverzorgingsproduct. Heb je je door een arts laten bekijken? Wellicht is het een idee om een allergie test te laten doen of bij het harsen te vragen of je behandelaar een ander of geen naverzorgingsproduct kan gebruiken. Zo kun je systematisch uit sluiten waar je huid op reageert.

   Succes, groetjes, Angela

 2. Wat fijn dat ik dit artikeltje vond. Ik laat me al ruim 2 jaar professioneel waxen, en ik kreeg ineens last van schimmelinfecties (nooit gehad daarvoor) ik had direct het vermoeden dat het aan het waxen lag en heb nu 6x een infectie gehad direct 2 dagen na het waxen. 4x ging het daarna vanzelf over en 2x met behulp van medicijnen. De salon waar ik heen ga is een zeer professionele salon met meerdere vestigingen. Het ziet er heel hygiënische uit. De cyclus van de infectie is altijd hetzelfde en de laatste 3x heb ik bewust bijvoorbeeld niet gevreeën met mijn partner om alles uit te sluiten. Ik ben er 100% van overtuigd dat het door het waxen komt.

 3. Bedankt voor dit artikel! Ik was er van overtuigd dat dit inderdaad niet mogelijk was. Totdat ik ben begonnen met Brazilian wax en sindsdien dus opeens veel last heb van ongemakken. Ik heb ook naar andere oorzaken gekeken maar elke keer na de wax kreeg ik infecties. Nu ben ik het waxen eindelijk gewend geraakt maar de infecties blijven komen sinds het waxen. Hierdoor wil ik eigenlijk niet meer waxen. Ik ben ook bij de dokter geweest en die kon verder ook niets vinden en vroeg of er iets was veranderd in mijn patroon en ja hoor het enige dat veranderd was, was het waxen. Erg jammer eigenlijk.

  1. Hoi Roos,

   Bedankt voor je reactie! Blijft wel een raar verhaal he?

   Ik hoop dat het nu beter met je gaat? Ben je helemaal gestopt met waxen dan?

   Groetjes,

   Angela

 4. Ik vind het echt super goed dat hier over nagedacht word! Gelukkig is er bij mij in de salon nog niet eerder iemand geweest die een schimmelinfectie heeft gehad na een brazilian wax. Ik kan me ook niet voorstellen dat dit mogelijk is, iedereen draagt deze schimmel en 3 van de 4 vrouwen die heeft wel eens last (gehad) van een schimmelinfectie. Het is misschien net wat je zegt; een samenloop van omstandigheden.
  https://www.mchaaglanden.nl/stimulansz/ziekten-a-z/vaginale-schimmelinfectie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.